صحبتهای منیر همایونی، مدیر اجرایی کانون توسعه فرهنگی کودکان در ابتدای نشست.
به نام خداوند جان و خرد
با سلام و خوش آمد خدمت شما
به خاطر فرصت کمی که داریم سعی می کنم با چند کلامی ، اشاره ای به موضوع نشست امروز داشته باشم و در ادامه
سخنان استاد احمد محیط طباطبایی درباره “قدرت موزه ها” را می شنویم و بخش بعدی کارگاه با موضوع ” موزه در تعامل با کودک و نوجوان” را آقای علی اکبر زین العابدین ، مدرس پرتوان و با تجربه برگزار خواهند کرد . این بخش ، مشارکت فعال و طرح پرسش ها و نظرهای شما را می طلبد . در پایان با کمک هم ، مطالب ارائه شده را جمع بندی خواهیم کرد.
اما چراحضور فعال کودکان و نوجوانان در موزه ها حائز اهمیت و ضرورت ویژه است ؟
دهههای متمادی ، موزه از نظر بازدید کنندگان جایی برای سرگرمی و گذراندن اوقات فراغت بود.
با گذشت زمان و تلاش و پیگیری جمعی از فرهنگ دوستان و حافظان گنجینه های تاریخی ، علمی و فرهنگی کشور، نقش موزه ها در بازتاب تاریخ ، تاکید بر هویت ملی و نگاهداری و شناساندن میراث گذشتگان از زوایای گوناگون، پر رنگ شد . این تلاش سبب شد مردم نسبت به موزه ها رویکرد دیگری پیدا کنند و عملکرد دیگری را از موزه ها انتظار داشته باشند.
این اقبال و انتظار ، خود سبب شد موزه داران برای شناساندن اهمیت موزه در زندگی حال و آینده مردم به ویژه کودکان و نوجوانان، روش های نو و خلاق ارائه دهند.
اما این هنوز کافی نیست . موزه داران برای جذب مخاطبان و علاقه مند کردن آنان نیاز به آموزش جدی دارند.
گر چه امروز موزه های ما از نظر موضوعی و محتوایی توسعه پیدا کرده اند ، امّا هنوز برای مخاطبان گروه های سنی مختلف با علاقه ها و نیازهای متفاوت ، برنامه و امکانات مناسب فراهم نشده است .
امروز کارکرد موزه ها تخصصی شده است وضرورت دارد موزه داران برای ارائه اطلاعات جامع به بازدید کنندگان ، دوره های آموزشی مربوط به آن را ببینند.
در این ارتباط ، سازمان های غیردولتی فعال در امور کودکان و نوجوانان ، در شناساندن نقش موزه ها به مخاطبان خود و همکاری با موزه داران سهم پررنگی دارند .
اگر کودک و نوجوان پاسخ به این پرسش ها که “من کیستم”،”چه دارم” و “چه می خواهم باشم”را در میراثی که از گذشتگان خود در موزه ها و در همه ابعاد آن در معماری، هنر، آداب و رسوم، آثار فکری، هنری، ادبی و…بیاید و بشناسد، می تواند با خلق آثار نو، اندوخته غنی و ارزشمندی برای آیندگان برجا بگذارد و بر گنجینه میراث ملی بیفزاید.
امروز موزه ها در دنیا نقش کارگاه های آموزشی را بر عهده دارند . آن ها درمجموعه برنامه های خود، بازدیدهای مکرر از موزه ها برای دانش آموزان مدارس ترتیب می دهند و از آن ها می خواهند گزارس بازدید از موزه را بنویسند ، برداشت شان را مکتوب کنند و در کلاس ارائه دهند.
در بازدید از یک موزه این پیام نظرم را جلب کرد:
” آنچه تو امروز می آفرینی موزۀ فردا را شکل می دهد.”
متأسفانه آموزش و پرورش ، سهم و نقش موزه ها در شکل گیری خلاقیت و نو آوری ذهنی کودکان و نوجوانان را جدی نگرفته است و نمی گیرد و در برنامه مدارس جایی ندارد. دانش آموز هنگام بازدید از موزه ، هدفی را دنبال نمی کند و معلمان هم در تنگنای وقت برای بازگشت به مدرسه ، به بازدیدی سرسری و انجام وظیفه بی هدف بسنده می کنند .
امید است برگزاری نشست امروز با توجه به دل نگرانی ها و علاقه مندی ها به ایجاد شناخت و بالا رفتن سطح آگاهی و دل بستگی کودکان و نوجوانان عزیز کشورمان در پیوند با میراثِ به جا مانده از گذشتگان بینجامد وفرزندان این سرزمین بتوانند با بهره گیری از تکنولوژی روز و خلاقیت و نوآوری ، موزه های فردا را غنی کنند.
ما باور داریم که می توان با تکیه بر داشته های سرزمینی و فرهنگی خود ، امکانات و آینده بهتری برای نسل امروز و نسل های بعدی فراهم کنیم .
اینک به سخنان استاد محیط طباطبایی ، رییس کمیته ملی موزه های ایران ( ایکوم) با موضوعِ “قدرت موزه ها” توجه می کنیم .
آقای علی اکبر زین العابدین هم کارگاه ” موزه در تعامل با کودک و نوجوان” را برگزار خواهند کرد.
در پایان ، با استفاده از نظرها و پیشنهادهای موجود برای همکاری با موزه ها، برنامه ریزی برای یک سالِ پیشِ رو را مشخص خواهیم کرد.
با سپاس از همراهی شما عزیزان